Osebnost konj


Tako kot ljudle imajo tudi konji vsak svojo osebnost, preveri kakšno ima tvoj konj, oz. konj ki ga jahaš in znači besede, ki so značilne za tega konja. (Če ne razumeš angleško, naj ti pomagajo starši ali kdo drug). Ko končaš si pogledaš kje imaš označenih največ značilnosti. Če značilnosti niso razporejene pod samo eno skupino, si ogledaš katere značilnosti so bolj izrazite. Veliko konj ima tudi kombinirane osebnosti.

Ko končaš, si oglej opis osebnosti.

Konjeosebnosti

 

Za konje bi lahko rekli, da obstajajo levo možganski konji in desno možganski. Torej konji, ki večinoma v svojem vedenju uporabljajo levo polovico možganov ali desno polovico. Če konj uporablja desno polovico možganov, to lahko opazimo v hitrem nenadnem odzivanju brez premišljevanja, za razliko od uporabe leve polovice možganov, ki se izraža v nenehnem premišljevanju pred odzivom.

 

Desno-možganski ekstrovertirani
.
Konji, ki spadajo v to skupino delujejo zelo napeti, nesproščeni. Hitro se odzivajo in so nenehno nagljeni k begu. Učenje s takim konjem naj vsebuje kratke lekcije. Veliko poudarka mora biti na sproščanju ter zaupanju.
deno
.
.
Desno-možganski introvertiranti
Ti konji, se na prvi pogled ne razlikujejo od desno-možganskih ekstroveriantov, vendar pa lahko razliko opazimo v tem, da če pride do situacije, kjer bi konji iz prejšne skupine pobegnili, introverianti pa se zaprejo vase ter otrpnejo. Do njih je potrebno biti zelo strpen in dosleden. Ti konji potrebujejo kratke lekcije, z njimi pa je potrebno delati zelo počasi. Če se ti konji ne odzivajo je to lahko posledica strahu.
introver
.
.
Levo-možganski ekstrovertiranti
Ti konji so voljni sodelovati, ter so zelo igrivi ter živahni. Potrebujejo različne lekcije, da jim ne postane dolgčas.Odgovarja jim nekoliko večja mera fizične kot tudi miselne aktivnosti. Z rednimi vajami lahko povečamo njihovo zmogljivost učenja.
kk
.
.
 
Levo-možganski introvertiran
Ti konji delujejo zelo umirjeno, stojijo na miru, ne premikajo se če to ni potrebno. Največje lagodje jim predstavlja krma. Ljudi preberejo kot odptro knjigo, svojo pozornost pa usmerijo samo stvarem, od katerih imajo korist. Zelo radi dominirajo, posebej nad ljudmi.  V vaje vključimo krmo, vendar pazimo da to ne bo “izsiljevanje”.
ll