Kaj na ranču pomeni jesenski letni čas? To je čas ko se je spravilo sena za konje zaključilo in so zaloge pripravljene na zimo, to je čas ko so drevesa obrodila in so polna slastnega sadja, to je čas ko živali ki prebivajo zunaj dobivajo gostejšo, daljšo dlako in je tudi čas ko se po tiho pripravljamo na stalen prihod konj v hlev.

koza

 

Naši konji tudi čez zimo večino časa preživijo zunaj. Hlev je zgrajen tako, da si sami lahko izberejo ali se bodo skrili v hlev ali bodo stali zunaj pod streho ali pa na prostem. Tak način konjem omogoča več samostojnega gibanja ter grajenje življenja v čredi.

Ker na pašniku ni več trave se predhodno začemo pripravljati na prihod v hlev že prej. Vse do pomladi je potrebno konje krmiti vsaj 3x na dan, drugače pa imajo seno vedno na voljo. Kozice, pujske ter ostale živali pa krmimo dvakrat na dan ali po potrebi.

JEZDIMO TUDI PO ZIMI

Veliko staršev nas sprašuje če je čez zimo ježa možna. Seveda! Ježa po zasneženi pokrajini je ena najlepših izkušenj za jahače. Res da je mraz ter imamo po zimi malo sončnih dni, pa vendarle vzstrajni jahači jezdijo čez celo leto. Posebna izkušnja pa je tudi pomoč v hlevu. Na ranču organiziramo razne delavnice ter urice, da jahači spoznajo življenje konj čez zimo, ter vsakodnevna opravila ki jih morda čakajo, če razmišljajo o nakupu svojega konja.

DSCN5352