ZVEZDICINA ZGODBA

ZVEZDICA/MIŠA – PONI KI JE PRIPOTOVAL DO NAS

.

Miša oz. Zvezdica kot smo jo poimenovali ima prav posebno zgodbo. Sama z dvema ovčkama je pripotovala iz Grosuplja na Škofljico, kjer sta jo opazili naši animatorki Petra in Tajda. Klicali sta me pozno zvečer, da se po barju sprehaja konj ki sta ga ulovili in pripeljali domov. Seveda sva skupaj z mojim možem šla pogledat tega potujočega konja. Po pogovoru, ki je tekel dolgo v noč smo sklenili, da bo najlažje če ovčke ter ponija naložimo na prikolico in jih odpeljemo na ranč. Ker smo bili ravno sredi tedna in so pri nas potekali poletni tabori za otroke, sva tako imela veliko otrok pomočnikov, ki so pomagali pri oskrbi naše Zvezice (kot smo jo poimenovali z otroci). Poklicali smo kovača, ki je oskrbel njena zelo predolga kopita, oprali smo jo ter jo zdravili za parazite. Poklicali pa smo tudi veterinarja, saj Zvezdica ni bila v najboljšem stanju, kljub temu pa še vedno nismo vedeli komu pripada. Prav tako pa smo poklicala strokovnjaka, ki je ostrigel ovčke ter jima oskrbel parklje. Nato pa smo oddali oglas na radio zeleni val, če bi se morda javil lastnik.

.

Veterinar je naslednji dan skeniral mikro čip, ki je bil sicer vstavljen ampak ni bil naslovljen na nikogaršno ime, tako da je bila naša Zvezdica uradno nikogaršnja last oz. ni pripadala nikomur. Ko smo po nekaj časa malce poizvedovali naokoli, smo slišali različne zgodbe o tem, kako so se bel poni in dve ovčki že 14 dni potepali po barju, nihče pa ni vedel komu je pripadala. Na registru kopitarjev so lahko preko št. mikročipa ugotovili, da je Zvezdicino pravo ime Miša in da je stara 13 let, imela pa naj bi vsaj že 4 žrebičke.

Ko smo se že spraševali kako bomo uredili nov indetifikacijski dokument za našo Zvezdico Mišo, se je javil lastnik. Slišal je oglas na radiju. Ker smo vedeli da Miša ni bila v najboljšem stanju, smo o tem obvestili tudi policijo, tam pa so nam  predlagali da naj se kar sami poizkusimo  dogovoriti z “lastnikom” ali bi bil pripravljen Zvezdico prodati, saj bi se tako ognili vsem nepotrebnim komplikacijam. Preko policije smo še izvedeli da  gospod prihaja iz romskega naselja in da tam imajo tako in tako veliko raličnih živali, ki so v različnih stanjih. Ker sva se zapletla pregloboko (Zvezica namreč uradno ni pripadala nikomur, a “lastnik” je imel njene dokumente in je preko oglasa vedel kje se nahaja) sva se z gospodom dogovorila za odkup (ki pa ni bil ravno poceni), ovčke pa sva mu vrnila nazaj, saj jih ni želel prodati.

Gospod je bil pošten, izročil nam je ID (identifikacijski dokument) v katerem je vpisan še predhodni lastnik. Tako Zvezdica/Miša ostaja pri nas na ranču kjer bo njeno zdravljenje potekalo še vsaj dobro leto in kjer jo bodo otroci lahko razvajali in ji pomagali pri okrevanju.

Zaradi takih lukenj in nepravilnosti v naši državi trpijo živali, ki same nimajo “glasu” da bi nas opozorile na težave!   Najbolj pa me je presenetilo to da je Miša tavala po barju in nihče ni ničesar ukrenil, kljub temu, da so jo ljudje videvali na pokopališču, ob cesti in na travnikih.

Tako da iz srca, v Mišinem imenu hvala Petri in Tajdi, da sta se vmešali in naredili veliko spremembo v življenju majhnega ponija.

NAGRADNA IGRA:  Druženje z zvezdico poteka na naši FB strani