Distančno jahanje


Endurance ali distančno jahanje, je konjeniška disciplina, kjer jahač in konj premagujeta daljše proge. Tekmovanja so na progah dolžine 20 do 160 km z vmesnimi veterinarskimi pregledi in obveznimi počitki. Pri večdnevnih tekmah je lahko proga daljša. Jahač in konj sproščeno v ritmu, v vseh hodih premagujeta različne proge.

Smo hlev, ki strmimo k ježi konj po terenu in se udeležujemo tekmovanj v distančnem/endurance jahanju.

V sloveniji je endurance disciplina še v fazi razvoja. Zelo malo jahačev se odloča za to vrsto tekmovanj. Razlog pa je v težavnosti organizacije, saj se tekma odvija na velikem območju.

Tekma se mora odvijati na označenih progah, za vsako kategorijo (kategorija se šteje glede na dolžino proge) posebej. Proga je sestavljena izveč etap (krogov). Etapa je del progeod starta/pričetka jahanja do veterinarskih vrat/cilja.

Vsi tekmovalci ene kategorije startajo istočasno (skupinski start).

Vzdržljivostne tekme predstavljajo preizkus vzdržljivosti in splošnega dobrega stanja konj, zato se konec vsake etape (kroga) oprav veterinarski pregled konja, ki pove ali je konj še zmožen da nadaljuje tekmovanje. Ko konj in jahač zaključita etapo, se odpravita v svoj “padok” (prostor, kjer se konja takoj razsedla in hladi), ter se konju čimhitreje zbija utrip. Ta mora na pregledu namreč biti pod 64 udarcev/min, če je višji, sta jahač in konj diskvalificirana. Čas med vet. kontrolo se ustavi takoj ko jahač da znak, da je konj pripravlen na pregled.