TERAPIJE S POMOČJO KONJ

Aktivnosti ali terapija?

Če ste se odločili za aktivnosti s pomočjo konj, je dobro vedeti, da obstaja več možnosti za razvoj, samospoznavanje in učenje v tej smeri. Po eni strani je pomembno, da natančno ločimo kako se razlikujejo psihoterapija, aktivnosti in učenje s pomočjo konj; po drugi strani se te aktivnosti lahko dopolnjujejo ali prelivajo ena v drugo.

AKTIVNOSTI Z POMOČJO KONJ (Equine-Assisted Activities -EAA)

Ta skupina zajema veliko različnih dejavnosti, ki jih lahko izvajamo skupaj z konjem. Pri tem ni nujno, da je vodnik oz. inštruktor usposobljen kot psihoterapevt, vendar je željeno, da ima določena znanja iz področja duševnega zdravja in razvojne psihologije pri delu z otroci. Strokovnjak je v vlogi mediatorja, ki pomaga razkriti določene aspekte notranjega sveta uporabnika in prepusti veliko časa sodelovanju konja in klienta brez striktno določenih navodil, razen situacij v katerih so potrebna nujna jasna navodila. V to skupino spadajo:terapevtsko jahanje, krtačenje konj, sprehajanje konja, učenje s pomočjo konj ter določene aktivnosti in igrice. Primerno za skupine, družine, posameznike, različne starosti in seveda za otroke.

Učenje s pomočjo konj (Equine-Assisted Learning – EAL)
Ta vrsta aktivnosti z konji pomaga razviti lastnosti in spretnosti za študij, službo, lastni razvoj in izpopolnjevanje. Učenje s pomočjo konj se pogosto uporablja pri delu z najstniki v namen usmerjenja razvoja čustvenega področja, grajenja samopodobe, samozavesti ipd. Vodnik ne rabi biti nujno izobražen na področju pedagogike ali psihologije, vendar so zaželjena znanja o veščinah, ki jih razvija s pomočjo konjev. V to skupino spada grajenje odnosov znotraj manjših organizacij, razredov, kolektivov.

Psihoterapija s pomočjo konj (Equine-Assisted Psychotherapy EFP)
Psihoterapija s pomočjo konjev je eksperimentalna vrsta psihoterapije pri kateri certificirani psihoterapevt oz. specializant psihoterapije v namen zdravljenja duševnih motenj, psihološkem svetovanju (npr. delu s tesnobnostjo, strahovi, posttravmatsko stresno motnjo in drugo sorodno problematiko) uporablja konja kot mediatorja in pospeševalca napredovanja klienta. Priporočljiva je vključitev klasične razgovorne psihoterapije kot dopolnilne metode pri delu z opisano problematiko. Primerna je za posameznike, pare in družine .

Zakaj ne izvajam hipoterapijo ali terapijo s pomočjo konj?
Hipoterapija je vrsta terapije, ki jo izvaja usposobljeni za to strokovnjak s področja hipoterapije, vodnik in asistent. Cilj hipoterapije je izboljšanje motoričnega, senzoričnega, kognitivnega delovanja otrok (bolj pogosto) in odraslih. (hipoterapije ne izvajamo).

Stanislava Grachova – psihiologinja, specializantka psihoterapije