Endurance

ByOkorn Klara

Endurance

ali ježa na dolge razdalje

Endurance ali vzdržljivostno jahanje je konjeniški šport, ki v Sloveniji ni ravno znan. Sama sicer ne vem zakaj je temu tako, sem pa mnenja, da imamo zelo lepo deželo, po kateri bi se lahko izvedlo vse več tekmovanj v tem športu.

Kot nam že ime pove, je to šport v katerem jahač in konj “dirkata” na daljše razdalje. Pri nas je najkrajša razdalja približno 40km, najdaljša pa okrog 90 km. Seveda je dolžina odvisna od organizatorja. V tujini lahko sega dolžina dirke tudi do 160 km. Zagotovo se sprašujete koliko časa pa potem poteka tako dolga dirka. Sama sem zaključila svojo zadnjo letošnjo tekmo na 42 km v malo več kot dveh urah.

Tekmovanje pa seveda ne poteka v enem kosu, ampak je razdeljeno na več krogov oz. se med tekmovanjem izvaja nekaj obveznih počitkov ter veterinarskih pregledov. Zanimivost: če konjev utrip na pregledu doseže več kot 65 udarcev/min sta konj in jahač diskvalificirana.

Jaz in Lady na 40 km. Vmesna asistenca.

ZAKAJ MI JE TA ŠPORT TAKO VŠEČ?

Sama sem cela “fenica” endurance jahanja. Spremljam vse možne novice okrog sveta, občudujem jahalni stil, konje itd.. Všeč mi je, kako se jahač in konj povežeta ter preživita skupaj več ur. Zelo je pomembna komunikacija med njima, ter sožitje. Brez tega ne gre! Ljubim jutranje treninge po Ljubljanskem barju, ko galopiram skozi meglice in hkrati poslušam čivkanje ptic in zvok konjevih pluč =)

Glavni razlog pa je v pravilih. Prepovedana je namreč kakršna koli uporaba biča ter ostrog. Zame osebno, je to glasba za moja ušesa. Sama sem veliko jezdila dresuro v različnih klubih ter tudi preskakovala zapreke in VEDNO je bil prisoten bič ter ostroge, kar pa me vedno izredno motilo. Pri endurancu je torej dovoljena ježa brez brzde, brez podkev… skratka tako kot konj začne tekmo, tako jo mora tudi končati. Če je kovan mora imeti vse podkve tudi na koncu ipd.. Pasma konja ni važna, važno je le uživanje in galopiranje po neskončnih prostranstvih…

Tekma v Ljubljani

MOJE POSLANSTVO

Navdušiti čimveč mladih in starih tudi za ta šport <3

 

 

Okorn Klara

About the author

Okorn Klara administrator

Leave a Reply